Νικόλα Πιοβάνι – Μάνος Χατζιδάκις: Το χρονικό της καλλιτεχνικής σχέσης τους

«Η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν είχα γνωρίσει τον Χατζιδάκι …»: εξομολογείται, δημόσια, ο σπουδαίος Ιταλός συνθέτης Νικόλα Πιοβάνι αναγνωρίζοντας, για μία ακόμη φορά, τον σημαντικότατο ρόλο που διαδραμάτισε η μουσική αλλά η παρουσία του κορυφαίου Έλληνα δημιουργού στην καριέρα του.

Ο βραυμενένος με Όσκαρ συνθέτης, για την μουσική του στην ταινία του Ρομπέρτο Μπενίνι «Η ζωή είναι ωραία»,  γνώρισε τον Μάνο Χατζιδάκι το 1969 στη Ρώμη μέσω της Ειρήνης Παππά. Δούλεψε στο πλευρό του ως μουσικός βοηθός στην ταινία «The Martlet’s Tale» . Ανάμεσά τους δημιουργήθηκε μια στενή και δημιουργική σχέση.Το 1981, μάλιστα,  ο 35χρονος, τότε Πιοβάνι,  συμμμετείχε, ως προσκεκλημένος του Χατζιδάκι, στο  2ο Φεστιβάλ ‘’Μουσικός Αύγουστος’’, που πραγματοποιήθηκε στο Ηράκλειο της Κρήτης. Εκεί έδωσε την παρθενική του συναυλία σε ελληνικό έδαφος και παρουσίασε μια επιλογή συνθέσεών του, συνοδευόμενος από την Ιταλίδα ηθοποιό  και τραγουδίστρια Lina Sastri και μικρή ορχήστρα.

«Βρέθηκα μια βραδιά στο Ηράκλειο της Κρήτης. Είχα πάει ως προσκεκλημένος ενός φεστιβάλ. Παρακολούθησα τις πρόβες του Άστορ Πιατσόλα και του Μάνου Χατζιδάκι. Το φεγγάρι που υψωνόταν στον ουρανό και η ευωδιά των λουλουδιών, γιασεμί μύριζε νομίζω, λάμπρυναν τη νύχτα και την καλλιτεχνική μου έκσταση. Η ζωή μου θα ήταν πολύ διαφορετική αν δεν είχα γνωρίσει τον Χατζιδάκι και τον Φελίνι. Το μυαλό μου θα ήταν πιο φτωχό, το όραμα μου για την τέχνη αλλιώτικο», δηλώνει χαρακτηριστικά  ο ίδιος.

Σε παλαιότερη επίσκεψή του στη χώρα μας για συναυλία, ο Ιταλός δημιουργός είχε εξηγήσει πως  το πιο σημαντικό που διδάχθηκε τον Χαζιδάκι ήταν πως η πνευματική ελευθερία είναι για έναν καλλιτέχνη μία πολυτέλεια που όταν την αποκτά κάποιος έχει πολύ μεγάλη σημασία. Δεν δίστασε να ομολογλγσει μάλιστα, τότε πως «αν δεν είχε διδαχθεί την πνευματική ελευθερία από τον Χατζιδάκι, σήμερα θα έγραφε avant garde ή ποπ».

Αφορμή για τη νέα αυτή συγκηνητική καλλιτεχνική αναδρομή του Νικόλα Πιοβάνι στάθηκε η επερχόμενη κυκλοφορία, στις 17 Φεβρουαρίου, του άλμπουμ «Όμορφη Ζωή» σε μουσική δική του,  στίχους της Λίνας Νικολακοπούλου και ερμηνευτή τον Θοδωρή Βουτσικάκη.

Διαβάστε περισσότερα εδώ.

  1. Όμορφη Ζωή - Θ. Βουτσικάκης / Omorfi Zoi - T. Voutsikakis 3:51